Preuzmite naš meni u pdf formatu ovde.
Jedna od najpoznatijih i najspecifičnijih kuhinja u svetu je svakako indijska i predstavlja jedan od sinonima za ovu zemlju. Zanimljivosti koje verovatno niste znali, pročitajte u tekstu ispod:
- Indiji je sa pravom dodeljen naziv "Zemlja začina" jer nijedna zemlja ne proizvede toliko sorti začinskog bilja.
- Grčki, rimski i arapski trgovci doprineli su brojnim promenama u indijskoj tradicionalnoj kuhinji.
- Krompir, paradajz i čili su uvezeni u Indiju iz Portugalije.
- Pre nego što će započeti uvoz rafinisanog šećera, Indijci su koristili voće i med kao zaslađivače.
- Odgovarajući indijski obrok je savršena ravnoteža između šest ukusa (slatko, slano, gorko, kiselo, začinjeno i oporo), sa jednim ili dva koja se izdvajaju.
- Sistem ishrane klasifikovan je u tri kategorije: sveže povrće i sokovi, masna i začinjena hrana, meso i alkohol. Prva vodi do višeg stanja svesti, druga je temelj aktivnosti i kretanja, a treća podstiče negativne misli i osećanja.
- Kari je sigurno prva pomisao u vezi sa indijskom hranom, a sama reč dolazi od tamilske reči koja znači začin. Reč je o mešavini mlevenih začina koja može imati od pet do čak 30 različitih sastojaka. Kari se klasifikuje u odnosu na boju i stepen ljutine kao blag, ljut i veoma ljut.