Spice - Indian Cuisine

Zanimljivosti indijske tradicionalne kuhinje

Zanimljivosti indijske tradicionalne kuhinje

Preuzmite naš meni u pdf formatu ovde.

Jedna od najpoznatijih i najspecifičnijih kuhinja u svetu je svakako indijska i predstavlja jedan od sinonima za ovu zemlju. Zanimljivosti koje verovatno niste znali, pročitajte u tekstu ispod:

  • Indiji je sa pravom dodeljen naziv "Zemlja začina" jer nijedna zemlja ne proizvede toliko sorti začinskog bilja.

 

  • Grčki, rimski i arapski trgovci doprineli su brojnim promenama u indijskoj tradicionalnoj kuhinji.

 

  • Krompir, paradajz i čili su uvezeni u Indiju iz Portugalije.

 

  • Pre nego što će započeti uvoz rafinisanog šećera, Indijci su koristili voće i med kao zaslađivače.

 

  • Odgovarajući indijski obrok je savršena ravnoteža između šest ukusa (slatko, slano, gorko, kiselo, začinjeno i oporo), sa jednim ili dva koja se izdvajaju.

 

  • Sistem ishrane klasifikovan je u tri kategorije: sveže povrće i sokovi, masna i začinjena hrana, meso i alkohol. Prva vodi do višeg stanja svesti, druga je temelj aktivnosti i kretanja, a treća podstiče negativne misli i osećanja.

 

  • Kari je sigurno prva pomisao u vezi sa indijskom hranom, a sama reč dolazi od tamilske reči koja znači začin. Reč je o mešavini mlevenih začina koja može imati od pet do čak 30 različitih sastojaka. Kari se klasifikuje u odnosu na boju i stepen ljutine kao blag, ljut i veoma ljut.