Spice - Indian Cuisine

Svetska kuhinja: Egzotični mirisi i ukusi

Svetska kuhinja: Egzotični mirisi i ukusi

Egzotično i uzbudljivo u svakom pogledu, od boja i mirisa do začina i ukusa! Razigrana neobičnim spojem povrća i voća, indijska kuhinja je zaista posebna i upečatljiva.

U želji da Vam približimo i predstavimo indijsku kuhinju, donosimo nekoliko ključnih termina - odnosno male putokaze za uzbudljivo gastro putovanje ovom i dalje tajanstvenom zemljom.

Hleb na indijski način

Kao idealna podloga i pratnja raznim jelima, oni su nezaobilazan i karakterističan deo bogate indijske kuhinje. Postoji veliki broj hleba koji se razlikuju po načinu pečenja ili prženja i upravo ta brojnost i raznovrsnost pokazuju bogatstvo indijske kulture i različite prehrambene navike. Neki od najpoznatijih su: čapati, pulka, puri, roti, parata i naan. U našoj ponudi možete osetiti čari naan i roti hleba. Može se reći da je hleb jedan od glavnih dodataka i u našim obrocima, pa sama srpska poslovica glasi: "Hleb se od duše pravi!"

Basic priprema

Naan je indijski pljosnati hleb sa kvascem koji se peče u jako ugrejanoj tandoor peći. S druge strane, Roti je okrugli beskvasni hleb, napravljen je od pšeničnog brašna i peče se na tiganju (više o pripremi u drugom blogu).

Začini

Bez začina indijska kuhinja je nezamisliva, oni su i vezivno tkivo i magičan dodir koji jelima donosi uzbudljivu notu. Kari je verovatno prva pomisao koja se vezuje za indijsku hranu, a sama reč dolazi od tamilske reči koja znači začin. Reč je o mešavini mlevenih začina koja može imati od pet do čak 30 različitih sastojaka. Njegovi sastojci i njihovi količinski odnosi takođe variraju, a osnovni su kurkuma, koja daje boju, korijander, kumin i biber. Drugi niz začina su čili, kajenska paprika, đumbir, cimet i karanfilić, a treća linija su: muskatni oraščić, slačica, mak, kardamom, piment i piskavica. Na kraju dolaze so i skrob.

Jela i dodaci

Samosa je prepoznatljivo i najpoznatije vegetarijansko jelo indijske kuhinje. To je testo prženo u dubokom ulju koje se tradicionalno puni filom od povrća (grašak, krompir, sočivo i dosta začina), mada postoje i samose sa sirom i mesnim punjenjem.

Sočivo je jedna od ključnih namirnica u indijskoj kuhinji, široko rasprostranjena. Od njega se prave odlične čorbe (Dal Ka – tipična indijska čorba od sočiva) i pirei, a inače je sočivo veoma praktično za upotrebu, brzo se kuva i lako priprema. Odličan je izvor proteina i minerala, vitamina B.

Kari potiče iz južne Indije i označava bilo koje jelo od mesa, ribe ili jela od povrća u sosu, koje se jede sa pirinčom ili hlebom (roti, naan). Međutim, na Zapadu je značenje znatno šire i odnosi se na bilo koji začinjeni sos pripremljen na način južnoazijske kuhinje.

Čatni je vrsta umaka (sosa) koja se pravi od voća i/ili povrća i začina, a služi se kao dodatak raznim jelima od mesa, testa, pirinča. Koristi se u malim količinama, intenzivnog je slatkog ili ljutog ukusa. Čatni može biti sačinjen od komadića voća/povrća ili u potpunosti blendiran, gotovo kao pesto.

Tandoori piletina je verovatno najpoznatije indijsko i pakistansko jelo, popularno širom sveta. Piletina je prethodno marinirana u jogurtu i mešavini začina (tandoori masala), a potom pečena na vrlo visokoj temperaturi u zvonolikim keramickim tandoori pećima koje dostižu temperaturu od 900 °C.

Raita je indijski jogurt koji je idealno osveženje nakon konzumacije intenzivnih ukusa. Pravi se u raznim neobičnim kombinacijama kao što su pržene knedle od leblebija, komadići ananasa ili sa krastavcem, lukom i paradajzom i naravno: spicifičnim začinima.

Galerija

Pravi raj za hedoniste

Preporučujemo